Використання грануляторів для вигідної переробки зерновідходів, комбікормів, відходів лісопилок і меблевих виробництв вже стало звичним. Але таке обладнання здатне допомогти і в інших сферах, наприклад, в харчовій промисловості.
Поговоримо докладніше, які ще відходи можна переробити грануляторами Артмаш.
Поживне середовище для грибів складається з вологої соломи, костриці льону та іншої рослинної біомаси. У ній створюються сприятливі умови зростання не тільки грибів, але й хвороботворних грибків, дрібних паразитів, інших небажаних організмів. Тому грибний субстрат потрібно вчасно замінювати й правильно утилізувати. Якщо його просто викинути, хворіти почнуть не тільки вирощувані гриби, а й персонал, що їх обслуговує.
Гранулювання грибного субстрату - один з ефективних способів його утилізації. На відміну від звичайного спалювання, виробництво паливних пелет з такої біомаси дозволяє отримати більше тепла і зменшити зольність.
Недолік методу - необхідність знизити вологість сировини до 12-15%. Для ефективного гранулювання доведеться додатково використовувати преси та сушильні апарати.
Пивна дробина - відхід пивоварного виробництва, що складається з подрібнених часток ячменю і солоду. Після термічної обробки й отримання сусла вона стає непотрібною і відправляється на корм с/г тваринам або використовується в кондитерській промисловості. Це дійсно цінне для худоби джерело білків та мікроелементів, але в свіжому вигляді пивна дробина псується за 2-3 дні. Зараз виробникам пива вигідніше подарувати дробину найближчій фермі, ніж платити за її розміщення на полігоні або намагатися транспортувати.
У гранульованому вигляді пивна дробина залишається цінним поживним продуктом, стає придатною до транспортування і тривалого зберігання. Такий продукт вже можна вигідно продавати навіть віддаленим тваринницьким комплексам. Та й самі ферми можуть брати дробину даром, а потім створювати запас чудового корму для своїх тварин.
Недолік методу той же - необхідність швидко і з мінімальними витратами висушити сировину до прийнятного рівня вологості.
При виготовленні кожного літра спирту виробники отримують 10-15 л барди. Спочатку в ній всього 5-10% зернових залишків, але зазвичай вологість знижують до 55% ще на фабриці, отримуючи кек. Така гуща може стати добавкою для корму худоби, але, як і пивна дробина, схильна швидко псуватися.
Оскільки викидати відхід не можна за законом, відчуження на полігоні обходиться дорого, а використовувати весь кек барди в корм тваринам неможливо через труднощі транспортування, його варто гранулювати.
Технологія і сфера застосування аналогічні переробці пивної дробини.
Лігнін - це природний полімер рослинного походження, який стає відходом виробництва паперу, а також з'являється при гідролізі рослинних матеріалів. Раніше він масово застосовувався в хімічній промисловості, але в останні роки став майже непотрібним.
Але ця речовина не тільки відмінно гранулюється в паливні пелети сама по собі, але і забезпечує потрібну клейкість будь-якої іншої біомаси. Маючи в запасі лігнін, можна виробляти пелети з тирси не тільки дубової та хвойної деревини, а й інших порід дерева, які зазвичай не гранулюються. Це допоможе ефективно утилізувати відходи деревообробних підприємств, які зараз викидають або просто спалюють тирсу листяних порід.
Також лігнін допоможе легко згранулювати непотрібну солому, яка в чистому вигляді майже не склеюється в пелети.
Враховуйте, що теоретична можливість гранулювати якусь сировину на нашому обладнанні - ще не гарантія успіху. Для кожного матеріалу потрібно підібрати відповідну матрицю і режим роботи конкретної моделі гранулятора, деякі матеріали вимагають внесення додаткових сполучних речовин. Тому не експериментуйте самі, ризикуючи обладнанням. Надішліть свою сировину нам і домовтеся з менеджером щодо пробного гранулювання.
В результаті ви:
Пробні експерименти проводяться на заводі "Артмаш" безкоштовно. Ви оплатите тільки на послуги транспортних компаній і вбережете себе від покупки непотрібного устаткування.