exit
Дякуємо за інтерес до співпраці! Менеджер розгляне Вашу заявку і зв'яжемося з Вами найближчим часом.
+38 050 335-47-50
+38 067 536-42-14
Замовити дзвінок
СТАТТІ
ТА КОРИСНІ ПОРАДИ
#

Відповідаємо на такі питання:

Чому важлива однорідність комбікорму?

Як довго змішувати?

Як дрібно дробити?

Наскільки завантажувати змішувач?

Чи потрібно попередньо розбавляти премікси?

Підсумки: як отримати однорідний комбікорм

 

Сучасні фермери добре розуміють, що тільки повнораціонні однорідні комбікорми спроможні допомогти їм швидко виростити худобу і отримати від неї максимальний прибуток. На кожному етапі життя тварині потрібні різні набори поживних речовин і БМВД в правильніих пропорціях. Задовольняючи ці потреби, наприклад, молочні ферми отримують на 4,4-13,6% більше молока при одночасному зниженні витрат на корм.

Великі підприємства ще в минулому столітті з'ясували, що найвигідніше придбати власну лінію приготування кормів, максимально використовувати зерно і трави зі своїх площ або з перевірених джерел. Покупною позицією залишаються тільки премікси. Зараз на цей шлях встають і фермерські господарства середнього розміру.

В каталозі Артмаш є як заводи продуктивністю до 2 т гранул на годину, так і комплекси гранулювання кормів 200-350 кг/год. До складу таких ліній завжди входить змішувач або шнек-змішувач, який допомагає забезпечити хорошу однорідність корму. Як показали вимірювання на території одного з клієнтів, змішувач об'ємом 0,6 м3, при завантаженні на 100%, за 7 хвилин роботи вимішує комбікорм до однорідності понад 90%. Аналізувалася кормосуміш із переважанням пшениці та додаванням 1% преміксу. Фракція подрібнених компонентів стандартна, після нашої зернодробарки 18,5 кВт. Залежно від методу оцінки однорідності та властивостей обраного для відстежування компонента, показник коливається від 90 до 98%.

Це підтверджує, що наше обладнання підходить для приготування кормів, які відповідають державним стандартам міжнародного рівня. Як відомо, за нормами СРСР хорошим вважався комбікорм уже з однорідністю від 75%.

Змішувач Артмаш з циклоном і шлангом

Чому важлива однорідність комбікорму?

Гомогенність корму дає можливість гарантувати, що тварина отримує всі необхідні речовини в правильних пропорціях. А подальше гранулювання суміші на 100% запобігає її розшаруванню в процесі транспортування й зберігання.

Відомо, що порушення правильного співвідношення мінералів і вітамінів в кормі свиней знижує швидкість приросту маси на 30-35%. В результаті для отримання 1 кг свинини доводиться витрачати на 50% більше корму.

Приріст маси поросят

Особливо помітно однорідність корму впливає на поросят і курчат, які споживають стартовий комбікорм. Отримуючи збалансоване харчування, вони на 35% швидше ростуть, знижується ризик захворювань і смертності. Для виготовлення стартових гранул рекомендують використовувати комбікорм тоншого помолу, щоб підняти однорідність та додатково полегшити роботу кишкового тракту.

Дослідження показали: дорослі тварини менш чутливі до однорідності корму. Це пов'язано з тим, що в їх кишечнику їжа затримується довше і навіть важкі для перетравлювання компоненти встигають засвоїтися. Але порівнюючи корми однакової поживності виявили, що суміші з правильним співвідношенням мікрокомпонентів підвищують продуктивність м'ясного виробництва на 15-20%.

Як довго змішувати?

Наше обладнання належить до змішувачів періодичної дії, оскільки порційне змішування дозволяє домогтися більшої однорідності, ніж безперервне.

Користувач може вибирати час вимішування, виходячи з об'єму використовуваної сировини, необхідного ступеня гомогенності та інших факторів. Багато фахівців вказують, що при надмірному збільшенні часу змішування однорідність комбікорму знижується.

Дослідження цієї теми показали, що для кожної суміші існує час, коли вона досягає максимальної однорідності. При подальшому змішуванні починають переважати процеси сегрегації, тобто частинки з однаковим складом злипаються й починається розшарування комбікорму. Якщо зупинитися в цей момент, гомогенність дійсно буде нижчою на 2-3%. Але при тривалому змішуванні процес сегрегації приходить в рівновагу з процесом змішування і надалі комбікорм зберігає свою однорідність незмінною.

Залежність однорідності суміші від часу змішування

Це означає, що найкраще витрачати на змішування не більше 3-7 хвилин (в залежності від обсягу комбікорму й конструкції змішувача). Триваліший заміс не принесе помітного поліпшення.

 

Як дрібно дробити?

Щоб домогтися більшої однорідності, рекомендують подрібнювати корм на дрібні фрагменти. Їх форма, як правило, в методах визначення якості суміші не враховується, оскільки сам спосіб аналізу може давати значну похибку. В одних випадках кращими виявляються кулеподібні фрагменти, в інших – видовжені.

Лабораторні дослідження показують, що при змішуванні частинок до 899 мкм протягом 100-150 секунд якість змішування буде максимальною і не залежатиме від конкретного розміру фрагментів. Але зі збільшенням фракції понад 900 мкм ступінь однорідності знижується і навіть більша тривалість змішування не допомагає домогтися такої ж якості.

Залежність однорідності від розміру часток і часу змішування

При додаванні в суміш біоактивних речовин рекомендують використовувати частинки розміром не більше 450 мкм, щоб забезпечити їх рівномірне розповсюдження по суміші. Ці рекомендації добре узгоджуються з лабораторними даними.

Наскільки завантажувати змішувач?

Оптимальний ступінь вимішування комбікорму досягається при завантаженні змішувача на 75-100%. Всупереч цьому, користувачі подібного обладнання нерідко перевантажують його, щоб збільшити продуктивність лінії. Отримання комбікорму з недостатньою однорідністю в таких випадках списується на якість змішувача.

Але дослідження показали, що перевантаження на 20% знижує показник гомогенності суміші майже вдвічі (при однаковому часі вимішування). Збільшення тривалості змішування не допомагає досягти оптимальних показників.

Заповнення змішувача, %

Час змішування, секунд

Однорідність по лізину, %

Однорідність по метионіну, %

100

120

88,01

65,39

100

150

91,67

95,01

100

180

95,36

97,41

120

120

43,82

65,12

120

150

37,42

68,63

120

180

66,04

70,2

Дослідження проводилися на комбікормі з додаванням 1% лізину та 1% метіоніну. Після змішування аналізувалися кілька зразків готового продукту вагою не менше 50 г, щоб визначити зміст кожної речовини окремо. В результаті отримані коефіцієнти однорідності відрізняються, оскільки якість змішування помітно залежить від фізико-хімічних характеристик аналізованих речовин.

Чи потрібно попередньо розбавляти премікси?

Оскільки мікроелементи й багато інших компонентів мультиензимних композицій необхідні тваринам у вкрай малих дозах, основну частину преміксів становить наповнювач. Цей підхід схвалений тваринниками та технологами, тому що дозволяє підвищити ефективність розподілу потрібних речовин по кормовій суміші.

Часто, щоб полегшити роботу змішувача, премікси додатково розбавляють невеликою дозою базового комбікорму. Вважається, що завдяки такій підготовці однорідність підсумкової суміші збільшується, а потрібні мікроелементи краще розподіляються по всій масі.

Це твердження було ретельно перевірене в експериментах.

Залежність однорідності комбікорму від ступеня розведення преміксуНаведені дослідження показують, що максимальну ефективність дає розбавлення преміксу у два рази. Але потрібно мати на увазі, що на підсумкову оцінку рівномірності розподілу діючої речовини сильно впливає доза суміші, обраної для аналізу. Чим менша маса аналізованої порції, тим менша гомогенність.

Тому щоб гарантовано збільшити однорідність розподілу преміксів в комбікормі потрібно додати в суміш більше діючих речовин мультиензимних композицій. На рівномірність розподілу впливає не маса мікрокомпонентів, а розмір їх часток. Наприклад, розмір молекули вітаміну В12 помітно більший, ніж той же параметр молекули селеніту натрію. А це означає, що в 1 г речовини частинок солі натрію буде більше і вони з більшою ймовірністю зможуть розподілитися по всій масі комбікорму. Водночас великих молекул вітаміну може просто не вистачити, щоб потрібна їх кількість виявилася в кожному грамі готового корму. В реальності ми маємо справу не з окремими молекулами, а з їх об'єднаннями, але ця залежність в розмірах частинок зберігається.

Попри це, подальше дозування здійснюється, виходячи з того, що якщо в 1 т корму є потрібна кількість вітаміну, то в 1 г цього ж корму міститься в 1000000 разів менше цієї речовини. Але нерідко трапляється, що це менше ніж 1 частка вітаміну.

Тому необхідно або додавати мультиензимні композиції з запасом, додатково розмелювати їх, або купувати премікси, у яких на упаковці вказано, що вони забезпечують потрібний вміст мікроелементів в готовому комбікормі. Адже, як показали дослідження, правильне співвідношення компонентів в преміксі – ще не гарантія їх правильного співвідношення в готовому комбікормі.

Підсумки: як отримати однорідний комбікорм

Зробимо висновки з вищеописаного:

  1. Готувати корми самостійно ефективніше і дешевше.
  2. Однорідний корм збільшує рентабельність тваринництва.
  3. Використовуючи змішувач Артмаш, можна розраховувати на однорідність понад 90% при додаванні преміксу 1% по масі.
  4. Дотримуйтеся оптимального часу змішування з урахуванням об'єму свого змішувача та характеристик корму. Якщо почалася сегрегація, перемішайте ще кілька хвилин.
  5. Чим дрібніші частинки, тим однорідніший корм. Оптимальний розмір фракції преміксу 450 мкм, поживного наповнювача – до 900 мкм.
  6. Не перевантажуйте змішувач, інакше гомогенність погіршиться в рази.
  7. Не розбавляйте премікси більше, ніж 1:1.
  8. Уважно вибирайте премікси або додавайте на 20% більше, ніж потрібно за розрахунками.

 

У статті використані дані з робіт професора В. С. Крюкова, а також результати досліджень з таких публікацій, як «How is Your Mixer Performing. Feed Management »Wicker D.L. and Poole D.R. 1991; «The effect of dilution levels in premixes on micro ingredient dispersion in animal feeds. An. Feed. Sci. Technol »McEllhiney R.R., Tangprasertchai P.; «Direktzugabe von Zusatzstoffen – Teil 2. Feed Magazine / Kraftfutter» Feil A. und Strauch W. 2006. Додаткові відомості взяті з результатів практичних випробувань на території заводу Артмаш, а також з практики наших клієнтів.

ІНШІ НОВИНИ
#
Розкриваємо методи успішної грануляції тирси хвойних, твердих та м'яких порід. Особливості деревини, обладнання, 15+ фото зразків сосни, дуба, тополі, вільхи, яблуні, бука, берези, ясена ...
#
Детально демонструємо весь робочий процес, необхідні запчастини та витратні матеріали. Рекомендовано до перегляду перед заміною обечайок.
#
Навіщо плющити зерно? Чи є альтернативи? Яке обладнання підходить для плющення? Відповідаємо на поширені питання
#
Інструкція щодо налаштування рецептури, точності зважування, зчитування сумарних показників та інших аспектів роботи із системою зважування компонентів корму.