exit
Дякуємо за інтерес до співпраці! Менеджер розгляне Вашу заявку і зв'яжемося з Вами найближчим часом.
+38 050 335-47-50
+38 067 536-42-14
Замовити дзвінок
СТАТТІ
ТА КОРИСНІ ПОРАДИ
#

Вибір і закупівля кормів – важлива частина роботи будь-якого рибницького господарства. Для риб найбільш популярний гранульований корм, який найкраще поїдається і засвоюється організмом. Зараз можна не тільки купувати готову продукцію, а й робити гранулят самостійно. Наскільки це вигідно і безпечно для риб?

Якість такого корму оцінюють з позицій біології та фізіології. Біологічна доступність корму визначається його структурою і положенням у просторі. Важливо, щоб риба без особливих витрат енергії змогла його дістати і проковтнути. Фізіологічна доступність вказує на те, що корм повинен бути прийнятним на смак і запах, добре перетравлюватися і забезпечувати всі потреби організму риб. Гранулят, зроблений самостійно за рецептурою, повністю відповідає заявленим вимогам.

Корм для риб у гранулах сприяє:

  • підвищенню якості м'яса та ікри;
  • зміцненню імунітету;
  • зниженню ризику захворювання риб;
  • покращенню ефективності травлення.

Якщо риба отримує необхідну кількість жирів, протеїнів, мінеральних речовин, вуглеводів і вітамінів, можна очікувати збільшення продуктивності від рибницького господарства та раціонального використання кормів. Також ви отримуєте можливість легко контролювати кількість спожитого комбікорму без ризику, що частина особин не отримає необхідні мікроелементи.

Чому рибам необхідний гранульований корм

Основна причина – підвищена засвоюваність порівняно з розсипними аналогами. Гранулювання корму передбачає переробку сипучої сировини за допомогою сухого пресування і продавлювання маси через спеціальну матрицю з отворами. Механічний тиск і температура сприяють руйнуванню біополімерів у суміші.

Розглянемо, наприклад, крохмаль, який міститься у всіх зернових. При нагріванні частина крохмалю перетворюється на цукор, з утворенням декстринів. Такий процес називається декстринізацією. Оскільки декстрини, на відміну від крохмалю, містять малу кількість залишків молекул глюкози, вони вважаються простими полімерами і легше засвоюються організмом, а це, в свою чергу, збільшує обмінну енергію корму.

Гранулированный корм для рыбоводческого хозяйства

 З плюсів гранульованого корму для риб виділимо такі  моменти:

  • процес вирощування мальків значно прискорюється завдяки поживним і легко засвоєним компонентам у комбікормі;
  • знижується ризик виникнення захворювань травної системи та інших внутрішніх органів риб;
  • покращується стан води завдяки зменшенню рівня забруднення. Нез’їдені щільні гранули осідають на дно, на відміну від дрібних частинок сипучого корму, які залишаються плавати у воді.

Гранульований корм полегшує процес годування. Крім того, зберігати і транспортувати його набагато зручніше, ніж сипучий аналог.

Якісний корм для риб у гранулах має підвищену водостійкість та погано розбухає у воді, тому не руйнується. В результаті, корм зберігає всі важливі речовини до моменту поїдання його рибами.

Процес виготовлення гранульованого корму для риб

Щоб гранульований комбікорм менше розмивався у воді, при виготовленні у нього додають в'язкі речовини: макуху (лляну), крохмаль (технічний), мучку і т. п. Також можна використовувати м'ясо-кісткове, кров'яне та рибокісткове або креветкове борошно, кормові дріжджі, шрот соняшнику та льону, люцерну, кукурудзу, пшеницю або рис.

Корм для рыб в гранулах

Виготовити корм у гранулах можна за допомогою гранулятора або цілої лінії для гранулювання.

Линия для гранулирования

Процес виробництва передбачає такі етапи:

  1. Необхідні інгредієнти (згідно з рецептом для певного виду риб) подрібнюються в дробарці до необхідної фракції. Розмір частинки не повинен перевищувати половини діаметра гранули. Тому чим менша гранула, тим ретельніше потрібно розмолоти зерно.
  2. Потім компоненти потрапляють в горизонтальний змішувач, щоб домогтися однорідності маси.
  3. За допомогою дозуючого шнека сировину подають в гранулятор для пресування. Розмір гранул циліндричної форми може варіюватися від 2 до 12 мм в залежності від виду та віку риби.
  4. Далі для зниження температури гранул їх подають в охолоджувальний комплекс.
  5. Після цього гранульований корм для риб потрапляє на вібростіл для просіювання й очищення від дрібної фракції.
  6. Отриманий гранулят можна фасувати в тару за допомогою вагового дозатора (на продаж або для зберігання).

У результаті ви отримуєте щільні гранули, колір і запах яких відповідають початковій сировині. За наявності добавок допускається незначне потемніння гранул. У гранулах не виникає цвілі чи гнилі завдяки щільній структурі та низькій вологості.

Багато фермерів уже давно перейшло на гранульований корм для риб. Адже виготовляючи його самостійно, можна не хвилюватися через якість сировинних компонентів. Як результат, збільшується продуктивність рибницького господарства, знижується собівартість і витрати на покупку дорого корму сумнівної якості.

Не впевнені, що гранулятор буде доречний у вашому господарстві? Опишіть ситуацію нашим консультантам – і вони підкажуть, як краще діяти.

ІНШІ НОВИНИ
#
Розкриваємо методи успішної грануляції тирси хвойних, твердих та м'яких порід. Особливості деревини, обладнання, 15+ фото зразків сосни, дуба, тополі, вільхи, яблуні, бука, берези, ясена ...
#
Детально демонструємо весь робочий процес, необхідні запчастини та витратні матеріали. Рекомендовано до перегляду перед заміною обечайок.
#
Навіщо плющити зерно? Чи є альтернативи? Яке обладнання підходить для плющення? Відповідаємо на поширені питання
#
Інструкція щодо налаштування рецептури, точності зважування, зчитування сумарних показників та інших аспектів роботи із системою зважування компонентів корму.