exit
Дякуємо за інтерес до співпраці! Менеджер розгляне Вашу заявку і зв'яжемося з Вами найближчим часом.
+38 050 335-47-50
+38 067 536-42-14
Замовити дзвінок
СТАТТІ
ТА КОРИСНІ ПОРАДИ
#

Вже більше семи років завод «Артмаш» використовує шведську листову сталь Хардокс 500 при виготовленні власного обладнання. Цей матеріал був обраний як найбільш зносостійкий і довговічний з урахуванням специфіки роботи наших подрібнювачів та інших продуктів. Чим же Хардокс 500 відрізняється від інших абразивостійких сталей, присутніх на ринку?

Короткий зміст статті

¤ Виробництво сталі Hardox
¤ Механічні властивості
¤ Хімічні властивості
¤ Механічні випробування
¤ Інші методи перевірки якості сталі Hardox.
¤ Застосування сталі Хардокс

Для початку рекомендуємо подивитися відео випробувань кузова, виготовленого зі сталі Хардокс. Окрім важливої для нас абразівостійкості тут перевірялися здатність відновлюватися після деформації, ударостійкість, протидія руйнуванню через вібрацію, міцність на стиск та інші параметри.

Компанія SSAB почала випускати зносостійкий металопрокат марки Hardox в 1983 році. Останні 38 років технологи компанії постійно працюють над поліпшенням продукту, завдяки чому він перевершує аналоги по поєднанню показників твердості й пластичності. Виробничі площі розташовуються в Швеції, Фінляндії та Сполучених Штатах. Тому ми, як споживачі, можемо не побоюватися погіршення якості, яке спостерігається при перенесенні виробництва в країни третього світу.

Зараз на ринку доступні листи товщиною від 0,7 мм до 16 см. Всі вони легко впізнаються за традиційною червоною антикорозійною грунтовкою та маркуванням «HARDOX in my body».

Дослідження показали, що термін служби листа Хардокс товщиною 6,5 мм такий же, як у поширеної конструкційної сталі з товщиною листа 80 мм. Перевірки проводилися при однакових умовах зношування. Використання сталі HARDOX дає можливість зменшити товщину використовуваного металу більш ніж у 12 разів!

Термін служби виробів із Хардокс вдвічі довший, ніж в аналогічних виробів зі сталі інших марок з такою ж твердістю. А це означає, що користувачеві не доводиться витрачати час і кошти на часту заміну зношених витратних матеріалів або ремонт деталей.

 

Механічні властивості сталі Hardox

 

Ми впевнені в зносостійкості цього матеріалу, оскільки він гартується по всій товщині. При цьому в центральній області твердість зменшена не більше ніж на 10% у порівнянні з поверхневою.

Марка Хардокс 500

Товщина листа, мм

Твердість зразка, HBW

Рулонний прокат

2,0 – 7,0

470 – 530

Широколистовий прокат

4,0 – 32,0

470 – 530

Широколистовий прокат

32,1 – 103,0

450 – 540

 

У лабораторіях компанії SSAB твердість перевіряється по Брінеллю (HBW) на відповідність стандарту EN ISO 6506-1. Контроль проводиться не менше одного разу на 40 тонн випущеної продукції.

Твердість листової сталі Хардокс коливається в межах 450-540 HBW по Брінеллю, що відповідає 47-54 HRC по Роквеллу. Для порівняння: твердість підшипників починається від 55 HRC.

Один з етапів перевірки демонструється на відео.

Компанія SSAB також ретельно контролює товщину, довжину й ширину листів. Вони завжди відповідають вимогам стандартів EN 10 029 по класу А (широколистовий прокат) та EN 10 051 (для рулонного прокату).

Площинність широких листів класу D навіть перевершує вимоги EN 10 029. Площинність рулонного прокату контролюється по класу А, який висуває суворіші вимоги, ніж стандарт EN 10 051.

Не менша увага приділяється якості поверхні листів. Вони гарантовано відповідають вимогам стандарту EN 10 163-2 по класу A, клас 1.

При використанні сталі Хардокс для виготовлення бункерів подрібнювачів нам також важливі гнучкі властивості. Виробник гарантує, що вони відповідають показникам класу G для широких листів та класу С для рулонів. Практика довела, що матеріал не втрачає гнучкість навіть при знижених температурах, тому зберігає свою цілісність і зовнішній вигляд в разі падіння або удару.

Хімічний склад сталі Hardox

 

Представники компанії SSAB кажуть, що секрет надійності їх сталі в правильному хімічному складі та високому тиску води. У таблиці наведено процентний вміст використаних елементів. Виробник підкреслює, що ця сталь має досить простий хімічний склад.

Елемент, %

Рулонний прокат

Широколистовий прокат

С

Вуглець

0.27

0.80

Si

Кремній

0.50

0.70

Mn

Марганець

1.60

1.60

P

Фосфор

0.025

0.020

S

Сірка

0.010

0.010

Cr

Хром

1.20

1.50

Ni

Нікель

0.25

1.50

Mo

Молібден

0.25

0.60

B

Бор

0.005

0.005

 

Сталь Хардокс 500 відрізняється дрібнозернистою структурою. У таблиці вказаний максимально можливий процентний вміст кожного елемента. Карбон, Кремній, Манган, Хром, Нікол, Молібден та Бор слугують легуючими добавками.

З урахуванням використаних компонентів розраховується вуглецевий еквівалент. У таблиці наведено граничні й середні значення для різних товщин листів.

Товщина матеріалу, мм

Max CET

Max CEV

≈ CET

≈ CEV

Лист 2,0 – 7,0

0,38

0,49

0,33

0,45

Широколистовий прокат 4,0 – 13,0

0,38

0,53

0,37

0,51

Широколистовий прокат 13,1 – 19,9

0,43

0,64

0,41

0,63

Широколистовий прокат 20,0 – 39,9

0,45

0,66

0,41

0,63

Широколистовий прокат 40,0 – 103,0

0,47

0,75

0,43

0,72

 

Завдяки всім описаним хімічним та механічним властивостям, сталь Хардокс дуже добре піддається обробці. Тому з неї можна зварювати деталі складної форми у точній відповідності з кресленням. Готові деталі краще виглядають, довше служать і правильно сполучаються з іншими елементами конструкції.

Механічні випробування сталі Hardox

 

Для контролю якості металопрокату на заводах SSAB постійно проводиться тестування випадкових зразків на відповідність стандартам за такими параметрами як:

  • Розтягування (ISO 6892-1).
  • Розтягування по товщині (EN 10 164).
  • Міцність (EN ISO 6506-1, 6508-1, 10 083).
  • Ударна в'язкість (ISO 148-1).

На відео продемонстровані випробування на розтягнення. Як бачите, для розриву потрібні колосальні зусилля, які не створюються при стандартних режимах роботи.

Випробування та розрахунки показують, що при постійному навантаженні тертям об граніт вироби зі сталі Хардокс служать на 30-50% довше, ніж абразивостійкі сталі інших марок і на 85-100% довше, ніж інші поширені сталі. Порівняння проводилося з матеріалами, що володіють аналогічною твердістю по Брінеллю – 400 одиниць. Перевірка на стійкість до тертя вугіллям, залізною рудою, піском, склом, сміттям з домішками металу й іншими абразивами теж продемонструвала значну перевагу сталі Хардокс.

 

Інші методи перевірки якості сталі Hardox

 

Щоб перевірити сталь на наявність тріщин, неоднорідностей і сторонніх включень, на заводах SSAB проводиться ультразвукова дефектоскопія металу товщиною від 6 мм. Зазвичай на продаж допускається метал, що відповідає стандарту EN 10 160 по класу E1 і S1 (якщо товщина понад 10 см). За домовленістю з клієнтом завод також випускає сталь, параметри якої відповідають іншим стандартам: SEL 072, ASTM 435, EN 10 160, ASTM 578 ...

Застосовуючи метал українського виробництва, ми час від часу стикаємося з проявами прихованих тріщин або включень як під час обробки бовванців на заводі, так і після продажу готового продукту. У таких випадках ми замінюємо дефектну деталь своїм коштом.

Купуючи сталь Хардокс, ми можемо бути впевненими, що не зазнаємо збитків через дефекти металу та не доставимо неприємностей своїм клієнтам.

 

Застосування сталі Hardox

 

Завдяки високій абразивостійкості, сталь Хардокс часто застосовується для виготовлення:

самосвальних і причіпних кузовів вантажівок, які використовуються для перевезення гірських порід, сільськогосподарської продукції, будівельного сміття та інших матеріалів з підвищеною абразивністю;

   
кузовів сміттєвозів, які постійно піддаються не тільки механічним, але і хімічним навантаженням;
   
ковшів екскаваторів, лопат бульдозерів і навісного обладнання тракторів, яке піддається особливо значним навантаженням;
   
контейнерів різного призначення, зокрема і для перевезення агресивних речовин;
   

опорних конструкцій, які повинні бути міцними й одночасно легкими.

На заводі «Артмаш» сталь Хардокс 500 використовується для виробництва молотків та роторів подрібнювачів, а за бажанням клієнта – для бункерів і циклонів іншого обладнання.

 

 

Для кінцевого споживача важливо, що Хардокс дає можливість:

  продовжити термін служби відповідальних вузлів та механізмів;
   
  зберегти гарний зовнішній вигляд і геометрію деталей;
   
  зменшити вагу конструкції без шкоди для її надійності.

Сьогодні на ринку відсутня сталь, яка відзначалася б подібною абразивостійкістю (витримувала постійне тертя абразивами), не розтріскувалася від сильних ударів на морозі та забезпечувала б аналогічний термін служби виробів. Саме тому на заводі «Артмаш» використовується саме Hardox 500.

ІНШІ НОВИНИ
#
Розкриваємо методи успішної грануляції тирси хвойних, твердих та м'яких порід. Особливості деревини, обладнання, 15+ фото зразків сосни, дуба, тополі, вільхи, яблуні, бука, берези, ясена ...
#
Детально демонструємо весь робочий процес, необхідні запчастини та витратні матеріали. Рекомендовано до перегляду перед заміною обечайок.
#
Навіщо плющити зерно? Чи є альтернативи? Яке обладнання підходить для плющення? Відповідаємо на поширені питання
#
Інструкція щодо налаштування рецептури, точності зважування, зчитування сумарних показників та інших аспектів роботи із системою зважування компонентів корму.